Халотерапията има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие. Тя подпомага функциите на дихателната система и кожата. Доказано е, че действа ефективно както при възрастни, така и при деца. Ето какви ползи носят солните стаи за малчуганите.

Рискът от развитие на различни дихателни заболявания при децата е по-голям в сравнение с този при възрастните. След раждането бебетата имат по-слаба имунна система, а дробовете и мозъкът им все още не са добре развити. До 6-годишна възраст вътрешният клетъчен слой на лигавицата на дихателните пътища е особено пропусклива. Проучвания показват, че децата вдишват от 20 до 50% повече въздух и съответно повече замърсявания, отколкото техните родители. Тъй като организмът им продължава да расте, те са по-податливи на разболяване.

Особено зимата, малчуганите боледуват често. Много педиатри препоръчват халотерапията за лечение на астми, настинки, ушни инфекции и бронхит. Освен това тя има благоприятно въздействие при различни алергии, кожни обриви, сънна апнея и други състояния.

Солната стая за деца е изградена от природни соли, които създават стерилна среда. В тях децата могат да влязат с удобни дрехи или дори бански, все едно си играят в пясъка на плажа. Стаите разполагат с различни кофички, лопатки и други играчки, с които малчуганите да запълват престоя си. Чрез специална вентилация в тях се впръсква въздух, наситен с малки частици сол, който прониква в дихателните пътища и ги отпушва.

Leave a Comment